Fabriek 61
Ons renovatieproject
Liesbeth en Dries waren al een tijdje op zoek naar een pand waar ruimte is voor wonen, kleine evenementen, een atelier voor Studio Spruyt en het bureau van Taurus & Eagle.
In september 2017 kochten ze het voormalige pralinefabriekje van Ranst. De charmante voorgevel, grote ruimtes en hoge plafonds trokken meteen hun aandacht.
De renovatie
Voor de renovatie werkten ze samen met architecte Isabelle Maes van Stay. Isabelle zorgde voor enkele verrassende aanpassingen in de woning. Zo werd de vloer open gebroken zodat de oude keldertrap terug zichtbaar werd.
Bovendien werden de oorspronkelijk inkomhal, garage en gastentoilet volledig hertekend zodat er een ruime inkom ontstond met ruimte voor een afwas- en toiletruimte en voldoende glaspartijen met zicht op de tuin.
Microtopping
Liesbeth en Dries kozen resoluut voor een gezellige industriële stijl met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Ze maakten steeds de afweging tussen esthetiek en functionaliteit. Zo werden de vloeren van de benedenverdieping vervangen door een lichte, warme, grijze microtopping vloer. Christophe en Nico van Atelier Ciré stonden in voor de uitwerking hiervan.
In eerste instantie dachten ze aan houten vloeren in combinatie met steen, maar de vocht-, vlek- en krasgevoeligheid hiervan deed hen naar andere mogelijkheden zoeken. Deze vloer in microtopping werd doorgetrokken in alle ruimtes van de benedenverdieping en zorgt voor een gevoel van rust en ruimtelijkheid.
Bovendien is de vloer handmatig aangebracht in verschillende lagen wat zorgt voor een subtiel reliëf, tekening en kleurverschillen.
Het ruime kookeiland en de wastafel in de toiletruimte bestaan ook uit microtopping. Vloer en meubel loopt hierdoor naadloos over in elkaar, het keukeneiland lijkt uit de grond te komen. De combinatie van de natuurlijke look van dit materiaal en de eenheid van kleur zorgt voor een warme en minimalistische sfeer in Fabriek 61.
Een mix van industrieel & klassiek.
Het valse plafond in de achterbouw werd verwijderd waardoor de originele betonstructuur zichtbaar werd. Het koppel koos ervoor deze structuur zichtbaar te laten en het plafond te zandstralen.
De oude crèmekleurige radiatoren werden vervangen door Zehnder Charleston radiatoren. Dries en Liesbeth kozen voor dit klassiekere design omwille van hun uitzicht en elegantie. De afzonderlijk zichtbare buizen en de matte uitvoering van de Charleston-radiatoren passen perfect bij de architectuur van Fabriek 61.
De aanwezigheid van oude, houten binnendeuren, de originele ramen en het handgegoten deurbeslag in combinatie met minimalistische plafondhoge binnendeuren, grote open ruimtes en veel lichtinval maakt dat Fabriek 61 bovenal gezellig en huiselijk is.
Zitbank
Liesbeth en Dries wilde de authentieke charme van de woning herstellen en de structuur vereenvoudigen.
In de lounge werd een zitbank geïntegreerd. Deze werd geschilderd in dezelfde kleur als de muren voor een minimalistische look. De bank doet tevens dienst als meubel om voorwerpen en schilderijen op te etaleren.
Ondertussen zijn het stof, de breek- en schilderwerken achter de rug en wordt Fabriek 61 volop ingericht. Stap voor stap.